Udstilling: Svin og soja
Nørre Allé 7, 2200 København
Dansk landbrugs katastrofale konsekvenser i Paraguay. Åbningsevent 2. februar i København.
Når vi importerer store mængder soja for at fodre vores 30 mio. danske svin, bidrager vi både til intensiv skovrydning af Amazonas og voldelige fordrivelser af lokalbefolkningen i Sydamerika.
Denne udstilling giver et indblik i skyggesiden af dansk landbrug og åbnes med oplæg og diskussion af dansk landbrugs konsekvenser i Paraguay og om kampen for et retfærdigt madsystem for mennesker og miljø - både i Paraguay og i Danmark.
En samling af fotografier taget i sommeren 2022 i Paraguay fortæller historien om, hvordan det nuværende industrielle landbrug og den danske landbrugslobby støtter aktivt overgreb på den oprindelige befolkning og bønder i de områder, hvor der dyrkes soja til svinefoder.
På nuværende tidspunkt er den danske svineproduktion og vores svinefabrikker afhængige af sojaimport fra Sydamerika -herunder Paraguay. Sojaen producerer af store landbrugsvirksomheder, som bruger hård vold og rå magt til at fjerne småbønder og oprindelige folk for at kunne udvide deres produktion og øge deres eksport til udlandet – til lande som Danmark. Den danske svineproduktion er medskyldig i disse overgreb, når vi importerer soja fra Paraguay.
I Paraguay står kampen mod agroindustrien og det eksportorienterede landbrug centralt i kampen for politiske rettigheder og adgang til at dyrke jorden. Det er nemlig ikke unormalt, at hele landsbyer jages væk med tåregas og skarpe skud fra deres hjem og jord, for at de store landbrugsvirksomheder kan lægge beslag på endnu mere jord, de kan udpine og dyrke soja på.
Den paraguayanske stat har intensiveret undertrykkelsen af småbønderne og den oprindelige befolkning i landet i de sidste par år. I 2021 vedtog parlamentet en lov, som har til formål at forhindre enhver form for politisk modstand, idet småbønder og aktivister risikerer op til 12 år i fængsel, hvis de deltager i jordbesættelser eller lignende. Afskrække derfor tydeligt, at staten ønsker at beskytte kapitalinteresser og eksporten af afgrøder til det internationale mærket fremfor at beskytte sin egen befolkning.
Det er på tide, at diskussionen om dansk landbrug også kaster lys over de skyggesider, vores enorme industri har for befolkningen i Paraguay. Det er på tide, at debatten om den grønne omstilling af landbruget også drejer sig om hvordan den skal foregå i solidaritet med arbejdere og oprindelige folk i blandt andet Paraguay.