Proud to be peasants

Landbrug Coronakrisen og vores madsystem

17. april 2020 · Kl. 13:30 Nyhed

Coronakrisen er en god mulighed for at reflektere over, hvordan diverse kriser påvirker vores madsystem. Du husker måske andre madrelaterede kriser, for eksempel fipronil-æggeskandalen eller svineinfluenzaen. Coronakrisen giver os på samme måde mulighed for at tænke over, hvordan vi kan gøre tingene anderledes. 

Coronavirussen afslører den rolle som de essentielle servicefag og jordbrugerne spiller

Coronavirussen minder os om, at det er almindelige arbejdere, der får vores verden til at hænge sammen. Folk i omsorgsfag og andre essentielle services, som arbejder for andre, folk i dårligt betalte jobs såsom kassemedarbejdere, rengøringspersonale og skraldemænd, men også jordbrugere og andre som understøtter vores madsystem. 

I lyset af COVID-19 har svagheden af det globaliserede og industrielle fødevaresystem endnu engang vist sig, samtidig med at den skade systemet gør på vores økosystem også er blevet eksponeret. Vi må lære fra denne krise og investere i at opbygge resiliente, lokale og diverse madsystemer. 

Coronavirussen afslører betydningen af modstandsdygtige, sunde økosystemer

Epidemier og sygdomme har vist sig at være relateret til ødelæggelsen af naturlige skovområder og andre omlægninger af landområder. Blandt andet har stigningen af svinelandbrug, den ulovlige handel med vilde dyr og invasive arter, der indfører mikrober ind i nye habitater, bidraget hertil. Ydermere er vores økonomi baseret på et overforbrug af produkter fra komplekse og globale værdikæder, der transporteres i højhastighed. 

Med andre ord, vi har skabt den “perfekte storm” for at virussen kan sprede sig og skabe maksimal ødelæggelse. 

Vi må genoverveje vores forhold til naturen - genskabe økosystemer og biodiversitet, sætte en stopper for de fabriksagtige landbrug, og skabe lokaliserede produktionsmodeller for at undgå fremtidige pandemier og for at leve i harmoni, ikke i konkurrence, med den naturlige verden vi er afhængige af. 

Så: Lad os genopbygge en grønnere verden

Der kommer en tid efter corona. Hvordan vi vælger at genopbygge og reparere vores ødelagte økonomier er et valg.

Så lad os vælge at bygge mere modstandsdygtige, retfærdige, grønne og omsorgsfulde økonomier. I stedet for at støtte de store og forurenende industrier, så lad os støtte de mennesker der lider den største last, og fokusere på kvalitet og på at skabe gode, sikre og bæredygtige jobs for alle.

Lad os gøre dette med lavenergi bygninger, og lokalt kontrollerede lav-ressource produktionsmodeller og et robust og bæredygtigt madsystem. 

I stedet for at aflyse EU’s New Green Deal (som nogle lobbyister foreslår), så lad os fordoble hastigheden på den grønne omstilling, investere i bæredygtige løsninger og en retfærdig omstilling. Det kan ikke kun understøtte genopbygningen af økonomien, men også lede os mod et mere retfærdigt og bæredygtigt samfund. 

Coronavirussen kan blive en “dobbelt tragedie”, hvis vi vælger at vende tilbage til det vi havde før krisen. Hvis vi holder fast i værdier såsom solidaritet og omsorg, så har vi derimod chancen for at opbygge en bedre verden og samfund der er bedre rustet til håndtere fremtidens kriser.

NOAH inviterer til at deltage i en uges refleksion vedrørende vores mad- og landbrugssystem, bøndernes udfordringer, den fælles landbrugspolitik i EU og miljøet.
Hver dag vil byde på nye bidrag og vi inviterer dig derfor til at deltage i vores digitale fællesskab og skride til handling!

Kalender:

17 april. kl. 16-17: Online fredagsbar for La Via Campesina - Bøndernes internationale kampdag 

22 april. kl. 19-21: Jordens Dag - Online Movie Screening

24 april. kl. 16-17: Online fredagsbar for fødevaresikkerhed 

8 maj. kl. 16-17: Online fredagsbar for en bedre fælles landbrugspolitik

" "

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 16.600 i 2020). Tusind tak!