planet

Replik Nej, vi kan ikke 'vækste' os ud af klimakrisen

Gibbs/Moore-dokumentaren ”Planet of the humans” er blevet kritiseret fra flere sider, blandt andet af medier og organisationer, som ser sig selv som en del af miljøbevægelsen. Og selv om filmen er problematisk på flere områder, rammer flere af dens temaer plet.

2. juni 2020 · Kl. 11:11 Nyhed

NOAH deltager i den offentlige debat, blandt andet via kronikker, debatindlæg og læserbreve. Det er ikke altid vores indlæg bliver optaget - i de tilfælde offentliggør vi debatindlæggene her på noah.dk og deler dem via sociale medier. 

Nogle nye løsninger og teknologier er bedre end de gamle, men det betyder ikke, at de er uden problemer. Og klimaprofilen Bill Mc Kibben har for længst erkendt, at hans anbefalinger af biomasse var helt forkert.

Solpaneler holder ikke for evigt, og vindmøller skal også udskiftes. Og hvor ender møllevingerne så? I Danmark er det ifølge Ingeniøren 17.04 i en genbrugsstation i Randers , hvor de bliver findelt og gravet ned. Jamen kan man ikke genbruge dem? Det er der åbenbart ingen der har fundet ud af endnu, og prisen på smuldret glasfiber er lav.  Det er sikkert det samme i USA.

Elbilers batterier kræver ufattelige mængder af lithium og andre specielle metaller og jordarter, og det rydder enorme landområder og skaber ørkener bagefter. Men alt i alt udleder de i gennemsnit mindre CO2 end dieselbiler

Biomasseproduktionen over hele verden har været favoriseret af også miljøfolks fuldstændige misforståelser om dens renhed og neutralitet. I Danmark er endnu ikke alle politikere overbevist om denne misforståelse, så lad os slå det fast endnu en gang: biomasse er ikke CO2-neutral!.

Det bedste man kan gøre handler ikke om teknologi. Det er en kendsgerning, at selv om mængderne af grøn strøm øges år for år, så forøges den relative andel ikke ret meget, fordi forbruget hele tiden stiger. Vi kan ikke 'vækste' os ud af klimakrisen, heller ikke selvom væksten er grøn. Derfor er der kun én mulighed som batter: Vi må sætte forbruget ned!

Det er den danske regering ikke meget for. Alle dens bestræbelser i coronakrisen handler tilsyneladende om at bevare enhver produktion uændret – også de allerstørste klimasyndere.

Den håber på teknologiske fix ude i fremtiden og udsætter hele tiden fristerne for at gøre noget. Én afgørende ting som alle eksperter nu anbefaler er at indføre en CO2-afgift, som netop vil have en forbrugsbegrænsende virkning. Det er den eneste vej som kan virke på kort sigt: at vi vænner os til mindre flyvning og personbilkørsel. I industrien må man finde en bedre fremgangsmåde eller opgive den sorteste produktion. Og landbruget må have den samme behandling. 

Johan Keller
Miljøbevægelsen NOAH

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 16.600 i 2020). Tusind tak!