Når handelsaftaler skaber klimaforandringer
Et webinar om EU-mercosur handelsaftalen
Arrangementet foregår online via Zoom her og er på engelsk
Det sidste år har historiske brande hærget Amazonas. Naturødelæggelser når dystre rekorder i Brasilien, når landbrugsindustrien rydder skov for at gøre plads til plantager og kvægdrift. Oprindelige befolkninger bliver frarøvet deres jord og en unik biodiversitet ødelægges.
Men dette er ikke kun resultatet af en national politik sat i gang af Bolsonaro. Afskovningen bliver drevet af vores europæiske forbrug. Landbrugsindustrien i Brasilien rydder nemlig ikke skov for at brødføde den brasilianske befolkning, men hovedsageligt for at producere dyrefoder og kød, der eksporteres til det europæiske marked.
Hvert tredje minut ryddes et skovområde på størrelse med en fodboldbane som konsekvens af vores forbrug i EU.
Lige nu er EU i gang med at godkende unionens største handelsaftale nogensinde. Aftalen er mellem EU og Mercosur-landene Paraguay, Uruguay, Brasilien og Argentina. Hvis denne aftalen bliver godkendt, vil den betyde øget eksport af ethanol, soja og oksekød, som er blandt de største drivkræfter bag afskovning i Mercosur-landene. Fra Europa vil landene modtage biler og kemikalier til landbruget. Aftalen er derfor også blevet kaldt en ’kvæg for biler’-aftale.
Den 1. december kl. 17.00 arrangerer NOAH sammen med Global Aktion et webinar om denne handelsaftale. Kom med og hør om hvilke konsekvenser handelsaftalen vil få for mennesker og miljø i Sydamerika, og ikke mindst, hvordan du kan engagere dig for at stoppe den.
Arrangementet vil foregå på engelsk.
Oplægsholdere:
Johan Aagard Hagemann, aktivist i Global Aktion: Introduktion til EU-Mercosur-aftalen og hvorfor den er problematisk ud fra et klima- og miljøperspektiv.
Lúcia Ortiz, Friends of the Earth Brazil: Hvordan påvirker agroindustrien klima, miljø og mennesker i Brasilien i dag, og hvilke konsekvenser vil aftalen få i Mercosur-landene?
Tiago Reis, Université catholique de Louvain: Tiago vil dele sine oplevelser fra feltarbejde i Brasilien, hvor han har undersøgt opfattelser af traditionelle samfund i Cerrado i forbindelse med ekspansion af soja-plantager.
Om oplægsholderne:
Johan Aagaard Hagemann er aktivist i Global Aktion, og har arbejdet i flere år med frihandels- og investeringsaftaler og deres indflydelse på demokrati, magt og klima. Han lægger vægt på hvordan nuværende handelssystemer modarbejder klimahandling og sætter profit for nogle få aktører fremfor hensyn til miljø og menneskerettigheder. Johan er en af forfatterne af rapporten Benzin på bålet: Handelsaftalen EU-Mercosurs miljømæssige konsekvenser.
Lúcia Ortiz er geolog og koordinator for Friends of the Earth Brasiliens program for økonomisk retfærdighed. Hun har over 20 års erfaring med at arbejde sammen med lokalsamfund i Brasilien for at beskytte menneskerettigheder og miljø. Hun har været særlig involveret i arbejdet for at få på plads bindende regler for at holde transnationale virksomheder ansvarlige for menneskerettighedsbrud og miljøødelæggelser. Lúcia er for tiden engageret i det latinamerikanske såvel som internationale arbejde med at stoppe EU-Mercosur handelsaftalen. Du kan læse mere om handelsaftalens konsekvenser i Brasilien her.
Tiago Reis er PhD-studerende i miljøvidenskab på Universitetet i Louvain, Belgien. Han har mange års erfaring med organisationsarbejde i sit hjemland Brasilien, blandt andet i Amazonasområdet. I sin forskning arbejder han blandt andet med handel og værdikæder og senest har han bidraget til akademiske artikler om EU-Mercosur handelsaftalen, og de miljømæssige og sociale konsekvenser den vil få, hvis den bliver gennemført. Han har lavet feltarbejde i Brasilien hvor han har undersøgt opfattelser af traditionelle samfund i Cerrado i forbindelse med ekspansion af soja-plantager.