Retssag Shell nægter at følge Parisaftalen
For at overholde Parisaftalen, er det nødvendigt at stoppe udledningen af klimagasser senest i 2050. Det betyder, at olie- og gasinvesteringer skal reduceres allerede nu.
Den 4. april i år sendte Friends of the Earth Holland (FoE-NL) et brev til Shell, hvor de forklarede, at de ville sagsøge Shell, med mindre Shell aktivt lover at leve op til Parisaftalen. Siden da har mere end 11.000 hollandske statsborgere skrevet under på at være medsagsøger. Man skal være hollandsk statsborger for at være medsagsøger, men NOAH takker for opbakningen fra de danskere, som sammen med næsten 15.000 andre fra 70 lande allerede har tilsluttet sig sagen som støtter.
I Shells svarbrev fra den 28. maj afviste sekretæren for Royal Dutch Shell, Linda Szymanski, FoE-NL’s krav. I stedet beskriver Shell sin nuværende ambitioner på klimaområdet. De er utilstrækkelige, og i sidste uge afslog Shells generalforsamling ligefrem et forslag om at reducere udledning af klimagasser i overensstemmelse med Parisaftalen.
Roger Cox, FoE-NL’s advokat, kommentar til brevet var: "Shell har ikke gjort sig den ulejlighed at reagere på kravene og argumenterne i FoE-NL’s brev. Deres forretningsmodel er på kollisionskursus med klimaaftalen. Brevet gentager, hvad vi allerede ved. Shell tager små skridt for at beskytte klimaet, men brevet tager ikke stilling til, hvad retssagen handler om: standsning af farlige klimaændringer."
Shell hævder, at domstolene ikke er "det rigtige forum for at fremme den globale energiomstilling". Shell viser dermed, at de har misforstået retssystemet. Hvis virksomheder eller regeringer overtræder loven, så bliver det et spørgsmål for domstolene.
Det er ulovligt at sætte ild til en andens hus. Vi mener også, at der er ulovligt, at energiselskaber bevidst sætter ild til vores fælles hjem. Vi kræver klimaretfærdighed.
I hollandsk jura må man ikke forsætteligt skade andre, og det er præcis, hvad Shell gør. De har siden 80’erne været klar over, hvad udledningen af CO2 betyder for klimaet, alligevel er de fortsat med deres forretning med at udvinde og sælge fossile brændstoffer.
Se også: