FoEI i Marokko

COP 22 Parisaftalens mangler er ikke rettet

21. november 2016 · Kl. 14:31 Pressemeddelelse

COP22 er slut- Parisaftalens mangler er ikke rettet

Et år efter Paris-aftalen forbliver mange spørgsmål uløste. Det store emne for COP22 var at præcisere reglerne i Paris-aftalens implementering - ikke at råde bod på aftalens mangler.

“Det er kendt, at løfterne fra Paris vil føre os til en 3 – 4 grader varmere verden. Der er et klart behov for at gøre mere end det,” siger Thor Markussen fra NOAH Friends of the Earth Denmark. "Lavtliggende østater og store dele af det afrikanske kontinent er meget truet af den globale opvarmning med temperaturstigninger langt over gennemsnittet. De udviklede lande skal tage deres del af ansvaret for klimaændringerne. Men de udviklede landes faktiske mål er dødbringende for Afrika og mange lokalsamfund. Det ændrede COP22 ikke på.”

I Marrakech var det meget sigende gruppen af lande, der er mest udsatte, Climate Vulnerable Forum, der præsterede det største fremskridt ved at beslutte at revidere og forbedre deres mål i 2018.

Før 2020

Parisaftalen handler om tiden efter 2020. Men kun en stærkt øget indsats i de allernærmeste år vil kan indfri Parisaftalens ord om at bremse den globale opvarmning nær ved 1,5 grader.

Danmark – og EU

Det er derfor helt forfejlet, at regeringen vil skrue ned for Danmarks ambitioner,” siger Palle Bendsen fra NOAH og fortsætter: ”Vi har sagt det før, og siger igen: Danmark er ikke i nogen førertrøje i forhold til det, der er behov for. Det er kun nogle politisk fastsatte mål, vi i perioder har været på vej til at opfylde. Men Danmark har nogle teknologiske muligheder, og vi er et rigt samfund, der skal gøre meget mere – og drive på for at få EU til at gøre mere.”

Afrika

COP22 var udset til at være en afrikansk COP. Den gode nyhed er, at The African Renewable Energy Initiative kom fra start her i Marrakech; det er et initiativ af afrikanere for afrikanere, der har til formål at springe over en udvikling med fossile brændsler og i stedet gå direkte til ren lokalsamfundsbaseret energi. Friends of the Earth grupper i Afrika har arbejdet længe og hårdt for at få dette initiativ til at blive til virkelighed. Det vidner om det afrikanske civilsamfunds kamp mod energifattigdom,” siger Kwami Kpondzo fra Friends of the Earth Africa og fortsætter: ”Vi så meget få fremskridt ved denne COP for den finansiering, de afrikanske samfund har brug for. De rige landes krumspring betyder, at de mange millioner, som allerede oplever tørke eller oversvømmelser i alle hjørner af Afrika, er overladt til sig selv. Brudte løfter vil ikke hjælpe os med at overleve en krise, vi ikke selv har skabt.”

USA

USA er uden sammenligning det land, der historisk har udledt flest klimagasser. Valget af Trump kom til at kaste en skygge over COP22, men det står klart, at resten af verden ikke vil lade sig diktere af de tilbageskridt, som kan ventes fra en ny amerikansk administration. Mange har også påpeget, at de faktiske klimatiltag i USA i høj grad styres af enkeltstater og byer og derfor kan fortsætte uanfægtet.

USA har været uden for FN-klimaprocessen før, og andre lande må sikre fortsat fremskridt, mens vi hjemme i USA må arbejde for forandringer her,” siger Benjamin Schreiber fra Friends of the Earth US.

Kontakt:

Thor Markussen, 61 71 81 21, thor.markussen(at)gmail.com

Palle Bendsen, 30 13 76 95, palle(at)noah.dk

Se NOAHs vurderinger af Parisaftalen her:

NOAHs analyse af Paris-aftalen

Tidligere pressemeddelelser om Parisaftalen:

http://noah.dk/paris-aftalen-er-et-illusionsnummer/

http://noah.dk/parisaftalen-skal-ratificeres/

http://noah.dk/luftfarten-flyver-udenom-parisaftalen/

http://noah.dk/parisaftalen-traeder-i-kraft-i-dag-hurra-men/

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!