Efter 25 år Skadelig og udemokratisk handelsaftale mellem EU og Sydamerika underskrevet
Embedsfolk fra EU og Mercosur har afsluttet forhandlingerne om den skadelige handelsaftale mellem EU og Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay og Uruguay - og ignorerede 400+ organisationer og fagforeninger, der stod sammen om budskabet #StopEUMercosur
Efter mere end 20 års hemmelige forhandlinger er der blevet offentliggjort en aftaletekst om frihandelsaftalen mellem EU og Mercosur. Men aftalens fremtid er stadig tvivlsom på grund af den politiske kontekst: lande som Frankrig og Polen er imod aftalen, farlige højreekstreme ledere i begge blokke - den argentinske klimafornægter, præsident Milei, overtager formandskabet for Mercosur i december 2024, og et voksende pres fra sociale bevægelser. Aftalen er skadelig for mennesker og hele planeten, og den vil fortsat møde stærk modstand i ratificeringsprocessen.
NOAH har sammen med vores internationale netværk, Friends of the Earth International, gentagne gange rejst kritik af aftalen, og kritikken står ved magt. Frihandelsaftalen mellem EU og Mercosur vil overføre enorme beføjelser til transnationale virksomheder og underminere borgeres grundlæggende rettigheder til arbejde, mad, et sundt miljø og et sikkert klima.
Marie Hagensen, international koordinator hos Miljøbevægelsen NOAH udtaler om underskrivelsen af aftalen »EU-Mercosur handelsaftalen, er populært blevet kaldt 'biler for bøffer-aftalen'. Eksport af biler fra Europa til Sydamerika, og import af soja til foder samt kød den anden vej. Det er åbenlyst at det ikke er det verden har brug for i lyset af de eskalerende klima- og naturkriser.
Nogle af de sandsynlige konsekvenser af aftalen vil være flere og kraftigere skovbrande i Amazonas, tiltagende udledning af drivhusgasser, ødelæggelse af lokal madproduktion i Mercosur-landene og øget brug af farlige pesticider og andre giftige sprøjtemidler, der truer fødevaresikkerhed i Europa.«
Ifølge Julie Zalcman, handels campaigner hos Friends of the Earth Europe, er »EU-Mercosur en forældet aftale, der vil forstærke klima- og biodiversitetskriserne og samtidig svække befolkningens ret til sunde, lokale og fair fødevarer. Forhandlingerne blev ført i fuld hemmelighed på trods af det massive ramaskrig fra landmændene og den klare modstand fra flere europæiske regeringer og parlamentet. Ethvert forsøg på at fremskynde ratificeringsprocessen ved at opdele aftalen vil være intet mindre end et udemokratisk magtovergreb. Vi har et presserende behov for handelspolitikker, der prioriterer klima, retfærdighed og samarbejde frem for grådighed.«
Lúcia Ortiz, bestyrelsesmedlem i Friends of the Earth Brazil og Friends of the Earth Latin America and Caribbean udtaler, at »Neoliberalismens fiasko blev anerkendt af det brasilianske formandskab for G20 på topmødet i Rio de Janeiro i november 2024. Dens politikker og instrumenter, såsom frihandelsaftaler, bringer demokratierne i fare, da de begrænser suveræne staters mulighed for at definere social- og udviklingspolitikker i de kommende årtier. Mens EU-Mercosur-aftalen fremmer transnationale selskabers og finansielle institutioners ret til at profitere på privatisering af offentlige tjenester, det fastholder den koloniale asymmetri. Ved at degradere de sydamerikanske økonomier til råvareleverandører koncentrerer aftalen endnu mere politisk og økonomisk magt hos nogle få store virksomheder i mine- og landbrugssektoren.«
María Fernanda, medlem af Tierra Nativa, Friends of the Earth Argentina udtrykker, at »I år har vi i Argentina oplevet konsekvenserne af neoliberale politikker, der har betydet afskaffelse af forskellige offentlige politikker på områderne miljø, uddannelse, sundhed, køn og menneskerettigheder. Disse omstændigheder har svækket arbejds-, miljø- og sociale rettigheder og efterladt mere end 50 % af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Den højreorienterede præsident Javier Milei går fortsat ind for aftaler som EU-Mercosur, som i den nuværende situation med voldsomme tilpasninger kun vil øge uligheden, fattigdommen og arbejdsløsheden. At aftalen nu er underskrevet, kan yderligere forværre landets og regionens nuværende strukturelle kriser.”
For yderligere kommentarer kontakt venligst:
Marie Hagensen, international koordinator hos Miljøbevægelsen NOAH // +45 60 89 90 35 // marie.h@noah.dk
Ghislaine Fandel, kommunikationsmedarbejder hos Friends of the Earth International // +33 7 66 67 95 50 // ghislaine@foei.org
Julie Zalcman, handels campaigner hos Friends of the Earth Europe // julie.zalcman@foeeurope.org // EN, FR, SP