NOAH og 187 organisationer Stop udhulingen af udviklingsbistanden
175 danske organisationer danner fælles front mod regeringens milliard-nedskæringer i udviklingsbistanden for at finansiere Danmarks modtagelse af fordrevne fra Ukraine.
Regeringen har allerede skåret 2 mia. kr. i 2022 fra Danmarks støtte til verdens fattigste mennesker, men civilsamfundet frygter flere nedskæringer. Derfor har 175 organisationer i dag sendt et fællesbrev til Statsminister Mette Frederiksen, Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, hvor de stiller sig kritisk over for den udhuling af udviklingsbistanden, der vil undergrave Danmarks vigtige indsatser for at bidrage til fred og stabilitet samt bekæmpe fattigdom, kriser og mere fordrivelse i verdens mest skrøbelige regioner.
Regeringen har indtil videre ikke fredet udviklingsbistanden for yderligere nedskæringer efter de seneste udmeldinger om, at Danmark skal forberede sig på at modtage op mod 100.000 flygtninge fra Ukraine. Fortsætter regeringen med at finansiere modtagelsen af flygtninge over udviklingsbistanden i 2022 og over de kommende år, frygter organisationerne for de fatale konsekvenser, det vil medføre for verdens mest udsatte mennesker. Opråbet fra de 175 organisationer er derfor, at regeringen bør frede bistanden resten af 2022, 2023 og fremadrettet.
I brevet understreger organisationerne, at det danske civilsamfund står klar til at hjælpe de fordrevne fra Ukraine både herhjemme og i Ukraine, hvor danske organisationer er stærkt tilstede: “Det gør vi samtidig med, at vi står sammen med de mest udsatte i verdens skrøbelige regioner. Vi opfordrer på det kraftigste regeringen til at stoppe udhuling af udviklingsbistanden. Behovet for Danmarks udviklingsbistand er større ude i verden end herhjemme,” skriver organisationerne.
Katrine Skamris er forperson i CISU -Civilsamfund i Udvikling, som er en sammenslutning af næsten 300 danske organisationer. Hun mener, at regeringens nedskæringer står i kontrast til danskernes solidaritet og engagement i udviklingssamarbejdet:“Rigtig mange danskere viser global solidaritet og engagerer sig i at gøre en forskel i verden. Gennem udviklingsbistanden styrkes det engagement og bistandens værdi vokser – at skære i bistanden rammer derfor både den forskel Danmark og danske ildsjæle gør i verden. Det er de alvorlige konsekvenser, vi står sammen om at gøre vores politikere opmærksomme på med dette fælles brev,” afslutter Katrine Skamris fra CISU.
Læs brevet fra de 175 organisationer nedenfor eller her.
Pressekontakt:
For udtalelser og interview kontakt:
Camilla Bøgelund, CISU, 21 76 97 42
Globalt Fokus og CISU har sammen taget initiativ til det fælles åbent brev til Statsminister Mette Frederiksen, Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen samt Folketingets partiledere.
For mere information kontakt: Norma J. Martinez, pressemedarbejder, Globalt