ECT er i modstrid med klimahandling
ECT er i modstrid med klimahandling

ECT Vi vandt over energimonsteret

I dag annoncerede klimaminister Lars Aagaard at Danmark trækker sig fra den berygtede Energichartertraktat (ECT).

13. april 2023 · Kl. 20:55 Pressemeddelelse

”Efter mange års arbejde er vi glade for at den danske regering endelig indser at ECT er uforenelig med klimahandling. At trække sig fra traktaten er det eneste rigtige, hvis vi skal nå klimamålene”, siger Nanna Clifforth fra NOAH Friends of the Earth Danmark.

ECT er en international handelsaftale, der beskytter udenlandske investorer i energisektoren. Det giver virksomheder magt til at sagsøge regeringer og få milliard kompensationer gennem investor-stat tvistbilæggelse (ISDS), hvis regeringer indfører klimatiltag, der mindsker virksomhedernes forventede profit. ECT er derfor i modstrid med klimahandling.

EU-Kommissionen har givet tre muligheder i sit non-paper om næste skridt for ECT.

”For at garantere af ECT bliver sat ud af spil, er det nu vigtigt at Danmark at støtter en samlet EU udtræden og ikke arbejder for de andre muligheder Kommissionen opstiller”, fortsætter Nanna Clifforth.

Flere lande må følge trop

Mellem den 18. og 20. april diskuterer EU's ministre fremtiden for Energichartertrakteten. Flere EU lande har nu forladt traktaten og EU-parlamentet har stemt for et samlet EU-exit.

”Det er på tide at alle EU’s medlemslande forlader ECT og koordinerer en fælles udtrædelse. Det vil ikke være muligt at skabe en retfærdig og bæredygtig fremtid uden”, slutter Nanna Clifforth.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!