Flygtninge Gense event om klima- og miljøflygtninge - og Europas ansvar
Hvordan forebygger vi, at flere og flere mennesker må migrere, fordi det land de er afhængige af er under stigende pres? Og hvilken rolle spiller land grabbing og EU-politikkerne i at øge presset? Det belyste NOAH d. 23. november i Europa-Huset i København.
Langt størstedelen af de mennesker, der migrerer, er fattige, og klimaforandringer virker sammen med og forværrer andre eksisterende problemer, herunder miljø- og fattigdomsproblemer, f.eks. relateret til udpining af jorden. Derudover medvirker den stigende efterspørgsel på jord til at især europæiske og andre internationale aktører overtager landarealer (såkaldt ”land grabbing”) med den konsekvens, at mennesker i stigende grad må flytte fra land til by. Migranter registreres eller anerkendes ikke nødvendigvis som klima-/miljøflygtninge, men den stigende migration fra land til by peger på, at mange har svært ved at se muligheder i deres lokalsamfund.
Oplægsholderne pegede på forskellige løsninger: Rolf Hernø fra CARE Danmark mener, at vi i langt højere grad må understøtte klimatilpasning forankret i lokalsamfundene, så de fattige selv er i stand til at forbedre deres levevilkår. Rikke Brandt Broegaard fra Institut for Geovidenskab, Københavns Universitet, anbefaler, at man styrker landrettighederne, så folk ikke mister adgangen til jorden pga. udenlandske investeringer. Natalia Lehrmann og Nanna Clifforth fra NOAH mener, at vi må takle bagvedliggende globale og europæiske politikker, der øger efterspørgslen, og dermed presset, på land. Europa har et meget stort globalt landfodaftryk og derfor et stort ansvar i forhold til at ændre sine politikker.
Tak til vores vært Palle Bendsen fra NOAHs klima- og energigruppe.
Oplæggene kan ses i deres fulde længde i videoerne herunder. Nedenfor fremgår også power points og billeder.
Arrangementet er støttet af: